#Savarine cu aluat dospit(reteta Sanda Marin)
Savarinele sunt prajiturile preferate ale bunicii mele. Astazi am venit la Pitesti si voiam sa-i fac o bucurie. Asa ca i-am facut savarine:) eu, de la 0:))
250 faina
5 g drojdie uscata
100 ml lapte
3 oua
75 g unt
1 lg zahar
1 praf de sare
Esenta vanilie
1,2 l apa
600 g zahar
Coaja rasa 1 lamaie
4 lg rom/ esenta rom buna calitate
400 ml frisca naturala
250 g mascarpone
150 grame zahar pudra
Gem capsuni/fructe de padure
Se cerne faina. Se face o gaura in mijloc. Se pune drojdia, si se toarna 50 ml din laptele abia caldut (călâi). Se de de pe margini putina faina si se amesteca cu drojdia si laptele. Un fel de maia. Ca o crema subtire. Se presare putina faina peste, se acopera si se pune la loc cald 10-15 min.
Praful de sare se pune pe margine (sa nu atinga drojdia).
Dupa 15 minute ar trebui sa faca “basici”. Eu am facut la robot cu carligul de framantat. Se poate si la mixer. Cu mana cred ca e mai dificil pentru ca aluatul va fi foarte lipicios. Cand face basici, se adauga restul de lapte, cele 3 oua, unul cate unul, vanilia si se amesteca bine la mixer sau robot pana nu se mai vad cocoloase. Sa da din nou la crescut (30min-1 ora, pana isi dubleaza volumul). Dupa ce creste, se adauga untul topit si zaharul. Untul trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Suportabil la mana, ca laptele de bebelusi.
Se “framanta” bine (mixer sau robot cu carlig) si apoi se da iar la crescut (inca 1h, 1h15, pana se dubleaza iar).
Aluatul va fi unul moale lipicios. Se pune cu lingura si va ajutati de o a doua lingura pentru a-l aseza in forme. Eu am folosit tava de briose cu forme de hartie fiindca efectiv n-am gasit formele pe care mi le comandasem (le am gasit dupa ce am terminat cu totul savarinele). Bun. Le umpleti cam jumate. Eu n am umplut egal. Au iesit si mai mari si mai mici. Se mai lasa la crescut si in forma inca 45 min. Nu le am acoperit ca se lipeau de servet. Mie mi-au iesit 15 din cantitatile astea
Cu coptul depinde de cuptor. Eu le-am pus pe treapta medie, cuptor electric, caldura sus si jos, 180°.
Cand sunt rumenite frumos deasupra sunt gata. Se scot din forme. Se lasa la racit.
Le-am insiropat a doua zi. Ele trebuie sa fie racite, dar siropul fierbinte.
Siropul: 1.2 l apa, 600 g zahar, coaja de la o lamaie si rom pus la sfarsit. Nu am avut rom, am pus esenta, am pus cam putin. Trebuia rom, sau esenta nai buna. Mergeau o idee mai aromate. Dar mie care nu-mi plac savarinele, mi s-au parut genial de bune:)
Trebuie bine insiropate. Efectiv se scufunda si se tin acolo in sirop pana mustesc.
Am taiat capacelele dupa insiropare. Mai merge pus sirop cu lingura inauntru pana le umplem. Frisca a fost naturala. 400 ml frisca lichida si 250 g mascarpone, batuta cu 150 g zahar pudra. Mi-a fost teama ca nu tine fara mascarpone. Am umplut cu ajutorul unui pos cu dui.
Capacelele le-am uns cu gem de fructe de padure cu ajutorul unei lingurite.
Repet, nu-mi plac savarinele, dar astea ale mele…TOP!🤩
SPOR LA TREABA! nu-i greu, doar ca iti ia timp…mult:)
Link video LIVE pe Facebook