Paine cu secara, seminte si fulgi de ceapa

Am facut pentru prima data paine cu secara. Si cu siguranta nu va fi ultima data. La miezul noptii mancam paine calda cu unt si sare. Ce poate fi mai bun?

Reteta a fost facuta in live, sub indrumarile voastre.

500g faina alba

500g faina neagra de secara

100g mix seminte

Fulgi de ceapa deshidratata (un pumn asa)

800 ml apa calduta

120 ml ulei (floarea soarelui si masline, dar as pune numai de masline)

25g drojdie proaspata

1 lg rasa de sare

2 lgt rase zahar

Faina in plus pt framantat

Am facut maiaua: drojdia, zaharul si 5 lg de apa si putina faina cat sa devina un aluat ca de clatite. Am presarat si putina faina deasupra si am lasat cam 15 minute pana a crescut.

In bolul de la robot am pus faina, lingura rasa de sare, semintele, ceapa si am amestecat cu carligul de la robot. Am facut o gaura in mijloc, am lus maiaua si am lasat pe viteza mica. Am inceput sa torn apa putin cate putin. Secara inghite multa apa, asa ca 800 ml nu e mult. Im functie de faina, mai adaugati sau nu. Aluatul a fost foarte lipicios. Asa e de la secara. Apoi am pus cam 80 ml ulei. Am scos-o apoi pe blat, am framantat cu faina si apoi cu ulei. E foarte lipicios aluatul, dar nu va speriati. Painea a iesit belea!!! Cand adaugati ulei se framanta mai bine.

Am pus aluatul la crescut, la caldura. Am pus folie si prosop deasupra si am pus-o pe aragaz si cuptorul aprins. Dupa 1h30 isi dublase volumul. Am impartit aluatul in 3 si l-am pus in tavi mai micute de aluminiu de unica folosinta, fara sa le mai ung cu nimic. Le-am lasat inca 30 mim sa creasca in forma. Le-am uns cu lu batut cu putina apa si am presarat niste rozmarin pe deasupra inainte sa le bag la cuptor. Le-am copt la 225° pe treapta cea mai de jos a cuptorului pana s-a rumenit coaja. Cam 35-40 minute. In functie de cuptor.

Au iesit o minunatie! Incercati…ca nu mai cumparati paine in veci. Noi, care cumparam o paine la doua saptamani, cu sigurantao sa .ai incercam:)

Link video: Live on Facebook

Advertisement

One thought on “Paine cu secara, seminte si fulgi de ceapa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: