Deschide-ti urechile si mai inchide gura!

1492068351461.jpg

Astazi a fost o zi productiva. Am raspuns involuntar la o intrebare, care desi pare destul de banala, este probabil una dintre bazele pe care ar trebui sa le avem in orice relatie personala sau profesionala.

Cand si de cine ascult?

Pai, e simplu. Cine ma asculta? Cel pe care il ascult si eu! De cate ori nu m-am confruntat cu lipsa de comunicare? De unde vine? Si cum pot sa gasesc canalul cel mai potrivit pentru a construi o punte?

In opinia mea, problema isi are radacinile in copilarie. In familia mea a existat tendinta de a “porunci” sub pretextul ca “eu stiu mai bine”. In formula, “eu sunt parintele/adultul si tu faci cum iti spun eu” s-a distrus puntea. Mergeam la scoala, profesorul stia cel mai bine. Si apoi , am inceput sa dezvolt relatii de toate felurile, in care chiar daca vreau sa recunosc sau nu, am aplicat acelasi “pattern”. Si mai tarziu, m-am trezit ca nu reusesc sa mai comunic cu cei de langa mine. Voiam sa fiu ascultata si inteleasa si singura metoda pe care o stiam era “datu’ cu pumnul in masa”. Din pacate, uneori deschidem gura si inchidem urechile.

Asta am facut mult timp, lucru care nu mi-a adus decat singuratatea. Nu mai aveam nevoie de nimeni pentru nimic. Independenta din toate punctele de vedere, prezenta celor din jur a devenit optionala. Asta pana cand, prezenta lor nu a mai fost nici macar o optiune.

In prima faza am incercat sa-mi reprim lipsa, sa o compensez cu viata profesionala si confortul material, insa iluzia satisfactiei personale s-a evaporat destul de repede. Cu buzunarul plin si cu sufletul gol. Si din pacate, aceasta “afectiune” se prolifereaza destul de repede in ziua de azi.

Alergam dupa cariere, bani, faima, recunoastere profesionala sau respect. Cautam incontinuu sa ne simtim superiori. Dorim sa conducem si sa luam frâiele in mainile noastre. Dar la un moment dat, o sa obosim. Eu una, am obosit. Stiu ca nu pot sa raman vizitiu toata viata mea. Vreau sa mai dorm si-n caruta!

Fie ca e vorba de partener, familie, prieteni sau colegi de serviciu, am invatat ca mai intai trebuie sa asculti daca vrei sa fii ascultat. Deschide-ti urechile si mai inchide gura!

In viitoarea postare voi intra mai adanc in subiectul echilibrului in cuplu si va voi dezvalui cateva lucruri pe care le-am invatat mai mult sau mai putin in circumstantele ideale.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: